/ iStock/Getty Images
Неонила Фомина-Чертoусова, невролог от най-висока категория и кандидат на медицинските науки, каза пред „Российска газета“ какви неврологични усложнения могат да възникнат при пациенти, прекарали коронавирус. Тези последици все още са слабо изследвани и обяснени. Те могат да се появят по време на острия период на инфекция.

Усложненията също така може да се забавят - тоест възникват след възстановяване от заразяването. "Днес никой не знае дали прекараният коронавирус също ще се превърне в тласък за развитието на сериозни мозъчни заболявания в бъдеще. Да се ​​надяваме на най-доброто", пожела специалистката.

В същото време, след коронавируса, човек има проблеми с централната нервна система: сънят му се влошава, а има и мускулни увреждания.

"Дори се появи такава концепция: инсулти, свързани с COVID, тъй като при заразяване с коронавирус рискът за инсулт е с около 6 процента по-голям", обясни Фомина-Чертоусова, като отбеляза, че това може да се случи няколко седмици след инфекцията или дори да се превърне в един от симптомите на заболяването.

Оказва се, че човек с хронична церебрална съдова недостатъчност и коронавирус е заплашен да развие деменция - без COVID-19 такава се развива по-бавно.

След заболяването човек може също да получи хронични съдови нарушения, придружени от сънливост, апатия, конвулсии или загуба на съзнание. Причината за тях се крие в недостатъчното снабдяване на мозъка с кислород поради белодробната недостатъчност.

Лекарят припомни и заболяванията на гръбначния мозък поради изкарана инфекция. При пациенти в напреднала възраст коронавирусът изостря болестта на Алцхаймер или Паркинсон.

Освен това се откриват различни нарушения не само в тази възрастова категория. При коронавируса периферната нервна система често страда и според невролога има млади хора в риск. Тя цитира примера на случай, когато човек с коронавирус внезапно получи изтръпване на ръцете и краката. Описани са случаи как млади хора се приемат в болницата с болки в крайниците поради коронавируса.

Също така в риск са хората с хронични неврологични заболявания, получаващи супресивна терапия на имунната система.

Фомина-Чертоусова посъветва да се следват препоръките за основната диагноза, ако въпреки това човек с неврологични заболявания е получил коронавирусна инфекция. Тя препоръча да се следи внимателно здравното състояние и да се спазват строго противоепидемиологичните правила.

По-рано учени от Медицинския факултет на Университета в Бостън идентифицираха дългосрочни неврологични усложнения при пациенти с коронавирус. Например, някои от пациентите, които са изследвали, са имали мозъчна дисфункция, а някои са имали увреждане на нервите или проблеми с движението.

Превод и редакция: DarikNews