За България е изгодно да дава гражданство на гораните, твърди косовска депутатка
За България е изгодно да дава гражданство на гораните, твърди косовска депутатка / DarikNews.bg, архив

Депутатката в косовския парламент Дуда Балйе твърди, че за България е изгодно да дава българско гражданство на гораните в Косово, защото получава големи европейски помощи, за да подкрепя своята диаспора. Тя досега не е имала своя диаспора в Косово, но сега я има. Колкото по-голяма е българската общност в чужбина, толкова повече са и европейските помощи, които България използва, докато хората, които получават българско гражданство и вземат български паспорт, са само числа и статистика, твърди Дуда Балйе.

От своя страна гораните, които вземат български паспорти, добавя косовската депутатка, мислят повече с корема си, отколкото с главата си.

България е държава от Европейския съюз и когато гораните получат български паспорт, това означава свобода на движение, намиране на работа в други държави, защото в Гора в Косово те нямат основни условия за живот и живеят бедно.

На основата на тези твърдения белградските медии коментират, че освен на българското малцинство в Сърбия, България предлага и гражданство на останалите граждани в региона. Между тях са и гораните в Косово, които България вербува активно и на които е дала повече от 100 български паспорти.