В Националната катедрала във Вашингтон се проведе траурната служба за дългогодишния американски сенатор републиканец Джон Маккейн, герой от Виетнамската война и ветеран на американската политика, съобщиха осведомителните агенции. Сенаторът почина от мозъчен тумор на 25 август - дни преди да навърши 82 години.
 
Дъщерята на Маккейн отдаде почит към покойния си баща чрез остра критика към президента Доналд Тръмп, когото, без да го назовава поименно, обвини в "евтина реторика" срещу човека, признат за военен герой и именит държавник, предаде Ройтерс.

Сенатор Джон МакКейн почина на 81-годишна възраст

Траурната служба за Джон Маккейн
БГНЕС

Меган Маккейн, която никога не е криела своето недоволство от атаките на Тръмп срещу нейния баща, откри възпоменателната служба в Националната катедрала във Вашингтон. На церемонията присъстваха лидери от Републиканската и Демократическата партия, дошли да се преклонят пред живота на бившия военнопленник от Виетнамската война и дългогодишен член на Конгреса.
 

ой беше велик човек", каза Меган Маккейн и продължи: "Събрали сме се тук да скърбим за отминаването на американското величие, за нещо истинско, а не евтина реторика от хора, които никога не са се и доближавали до саможертвата, която той е отдал с такава готовност, нито за опортюнистично одобрение от онези, които са си живели живота в удобство и привилегии, докато той е страдал и служил".

106-годишната майка на сенатор Маккейн го изпраща в последния му път

Траурната служба за Джон Маккейн
БГНЕС

Американският президент, който бе в открита вражда със сенатора и се изказваше пренебрежително за неговата военна служба, не присъства на възпоменателна церемония. През това време той пускаше в "Туитър" текстове на други теми.
 
Дъщерята на Маккейн взе повод от предизборния лозунг на Тръмп "Да направим Америка велика отново", като заяви, че за баща й Америка винаги е била велика.
Тръмп за пореден път се разграничи от отдаването на почит на Маккейн, отбелязва Франс прес.

Траурната служба за Джон Маккейн
БГНЕС

Тази сутрин президентът на САЩ отиде в един от голф клубовете си, близо до Вашингтон, докато в столицата се провеждаше траурната церемония в памет на починалия сенатор републиканец. Тръмп отпътува от Белия дом точно когато дъщерята на Маккейн, Меган, отдаваше емоционално почит на баща си в Националната катедрала във Вашингтон. Отсъствието на президента на САЩ от Националната катедрала направи впечатление, отбелязва Ройтерс. На церемонията присъстваха бившите президенти Джордж У. Буш от Републиканската партия и Барак Обама от Демократическата партия, които произнесоха слова. И двамата са побеждавали Джон Маккейн в президентски надпревари. Белият дом беше представен на церемонията от началника на канцеларията Джон Кели и съветника по националната сигурност Джон Болтън, както и от дъщерята на президента Иванка и зет му Джаред Къшнър. Сред присъстващите бяха още бившият президент демократ Бил Клинтън, бившият държавен секретар Хилари Клинтън, актьорът Джей Лено и бившият сенатор републиканец Боб Доул.
 
Семейството на Джон Маккейн ясно бе заявило, че Тръмп не е желан гост на възпоменателните церемонии в Аризона и Вашингтон, нито на частното погребение утре във Военноморската академия в Анаполис, щата Мериленд. Джон Маккейн е завършил академията през 1958 г.

В Аризона се сбогуваха със сенатор Джон Маккейн

Траурната служба за Джон Маккейн
БГНЕС

Бившият американски президент Барак Обама отдаде почит на някогашния си политически съперник, сенатор Джон Маккейн, починал преди една седмица, предаде Асошиейтед прес. В словото си на погребението на републиканеца Маккейн демократът Обама го нарече "изключителен човек, боец, държавник, патриот, олицетворявал най-доброто в Америка".
 
Обама, който говори след друг бивш президент на САЩ, Джордж У. Буш, също опонент на Маккейн, каза за сенатора от Аризона: "Той ни направи по-добри президенти".
 
Обама подчерта, че Маккейн е бил консерватор, но е разбирал, че има принципи, които са над политиката, а някои ценности са над партийните интереси. Бившият президент на САЩ похвали покойния сенатор, че е бил против изопачаването на истината, за да пасва на политическата конюнктура или "партийната правоверност".

Траурната служба за Джон Маккейн
БГНЕС

В словото си Буш заяви, че Маккейн е съчетавал "смелостта с почтеността" и че е ненавиждал "злоупотребата с власт".
 
Буш победи Маккейн на първичните избори на Републиканската партия през 2000 г. Маккейн бе съперник на Обама в битката за Белия дом през 2008 г.
БТА