/ БГНЕС
Последно сбогом с американския сенатор Джон Маккейн днес си взеха в щата Аризона. Това е първият от двата дни траурни церемонии, преди тленните останки на Маккейн да напуснат обичната му Аризона, предаде Асошиейтед прес.
 
На частна церемония в ротондата на музея в щатския Конгрес на Аризона бе изложен ковчегът с тялото на Маккейн. Това бе и първата поява на семейството на Маккейн, откакто дългогодишният сенатор почина от мозъчен тумор в събота, на 81-годишна възраст.

Сенатор Джон МакКейн почина на 81-годишна възраст

Аризона сенатор Маккейн
БГНЕС

В следобедните часове Капитолият в Аризона бе отворен за обществеността, която иска да отдаде почит. Прощаването с Маккейн ще продължи докато има чакащи хора, каза вчера Рик Дейвис, бивш ръководител на предизборната кампания на Маккейн.
 
За някои жители на Аризона Маккейн е бил важен политик през целия им живот. Той заема първия си политически пост в началото на 80-те години, отначало като конгресмен, а след това като сенатор, на мястото на сенатор Бари Голдуотър.

Световни лидери скърбят за кончината на сенатор Джон Маккейн

Аризона сенатор Маккейн
БГНЕС

В четвъртък през столицата на щата ще премине траурно шествие до баптистката църква в Северен Финикс, където ще има опело, а хората са поканени да застанат в шпалир по пътя. На опелото слово ще произнесе и бившият вицепрезидент Джо Байдън.
 
Ковчегът с тленните останки на Маккейн ще замине от Аризона от международното летище "Скай харбър интернешънъл".

Тръмп няма да уважи погребението на Джон Маккейн
 
В петък в сградата на Капитолия във Вашингтон ще има друго прощаване с Маккейн, а заключителната религиозна служба ще е в Националната катедрала във федералната столица.
БТА