/ ThinkStock/Getty Images
Проблеми с GPS системите по целия свят са възможни днес. Причината – броячът на седмиците във всички по-стари GPS устройства ще се занули. Според експерти, това няма да блокира работата на устройствата, нито способността им да определят локацията. Възможни са обаче различни грешки във всички системи, които разчитат на GPS информация. При по-старите модели зануляването се случва на всеки 1024 седмици, като последното такова беше през 1999 година. Производителите съобщават, че въпросните стари модели в световен мащаб са незначителен брой и призовават потребителите да актуализират софтуера им, за да избегнат евентуални проблеми.

Идея: GPS система ще определя маршрута на кандидат-шофьорите
 
GPS или Global Positioning System най-грубо представлява радионавигационна система от 24 сателита в орбита около Земята. Сателитите имат точни атомни часовници, които се синхронизират един с друг, както и с часовниците на Земята. Всеки от сателитите излъчва постоянно радиосигнал, който съдържа информация за времето и координатите му и се приема от GPS устройствата на Земята. По този начин на база на точните координати на сателитите може да се определят и точните координати на GPS устройството. Именно затова и всяко отклонение в часовника на GPS устройството може да доведе до грешки в определянето на локацията.

Най-големите страхове на шофьорите
 
В програмния си код обаче по-старите джипиес устройства отброяват седмиците с 10-битов параметър. Това поставя лимит в отброяването от максимум 1023. На 1024-ата седмица броячът се занулява, а устройството започва да твърди, че актуалната дата е с близо 20 години по-стара. Според експерти това няма да счупи устройството и да му попречи да определя локацията, но може да предизвика грешки в много системи, които разчитат на GPS данни. Например система, която следи в реално време движението на търговски кораби, може да даде грешки, ако информацията, която започне да получава, твърди, че е с дата отпреди 20 години.
 
Въпросните периоди от 1024 седмици са познати още като GPS епохи. Първата такава започва отброяването от 6 януари 1980 година и приключва на 21 август 1999 г. Съответно втората епоха приключва днес – на 6 април 2019 г.

Шофьор падна в канал в Германия, следвайки сляпо GPS-а си
 
Проблемът се усложнява допълнително от това, че някои производители не се съобразяват с т.нар. епохи и настройват устройствата си да започват да отброяват седмиците от деня на производство. Тоест проблеми с по-старите устройства могат да се очакват не само на 6 април, а и на други дати в бъдеще.
 
По-големите производители успокояват, че въпросните устройства в световен мащаб са незначителен брой и съветват потребителите да обновят софтуера им до последната налична версия, която отстранява проблема със зануляването.
 
Всички по-нови устройства пък вече поддържат 13-битов параметър, който отброява седмиците, така че лимитът му да е 8192 – или около 157 години.