Изпитите за шофьор - вече не пред инструктор, а пред компютър. GPS система ще определя маршрута на изпита по кормуване. Целта е да е сигурно, че всеки курсист взима изпита със знания, а не по симпатии или с пари.
 
Опити за измами с шофьорски книжки: От ДАИ предали десетки сигнали към разследващите органи

С въвеждането на новата система маршрутът ще зависи от късмета. Ще се избира на лотариен принцип, а командите на изпитващия ще бъдат заменени от GPS-а. От "Автомобилна администрация (ДАИ) смятат, че е време и за такава промяна, за да спрат злоупотребите.
 
Вадят шофьорските изпити от ДАИ, външни лица ще препитват кандидатите?

Маршрутът ще се избира секунди преди началото на изпита. От ДАИ обмислят продължителността му да не се променя. Планират така да се справят със злоупотребите в бранша, съобщава NOVA. Според Страхил Петков, бивш инструктор и настоящ изпитващ, промените не биха затруднили работата му. Според инструкторите идеята е добра, но не достатъчно.
 
"Това нещо, за да се случи, то трябва да залегне в обучението. В противен случай тези хора да бъдат изпитани, без да знаят какво е GPS система и как се задават тези команди - ще бъдат доста затруднени", смята Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.
 
Кандидат-шофьорите ще се учат да кормуват повече часове

След промените последната дума отново ще е на изпитващия. Той ще е в колата, за да оценява кандидат-шофьора и да отбелязва грешките в таблета си. Даването на точки обаче също може да е субективно. Затова от ДАИ планират и друга промяна - нова методика за по-ясно изчисляване на точките.

Автошколи взимат пари за 31 часа обучение, кандидатите карат едва 10
 
Промените ще се случват поетапно. Първите ще са още до края на годината.
 
nova.bg