Върховният съд на Австралия забрани еднополовите бракове
Върховният съд на Австралия забрани еднополовите бракове / БГНЕС, архив

Върховният съд на Австралия, най-висшият правосъден орган в страната, забрани днес хомосексуални браковете, само дни след като в столицата Канбера бяха отпразнувани първите съюзи между еднополови двойки, предаде Франс прес.

Австралийски парламентарист и неговият приятел бяха сред първите двойки, които сключиха еднополов брак в Австралия този уикенд. Рано в събота 38-годишният Стивън Доусън, депутат от опозиционната Лейбъристка партия в регионалния парламент на щата Западна Австралия, и партньорът му, 39-годишният Денис Лидълоу долетяха в Канбера, за да сключат брак.

Еднополовите бракове в столицата бяха разрешени по силата на закон за териториалното устройство на Канбера, но Върховният съд на Австралия трябваше да се произнесе за валидността на закона по настояване на австралийското федерално правителство, отбелязва БТА. Според него законът за териториалното устройство на Канбера противоречи на австралийски федерален закон, който постановява, че бракът може да бъде само между мъж и жена.

Решението на съда означава, че браковете на двайсетина еднополови двойки ще бъдат анулирани по-малко от седмица след сключването им, посочва Асошиейтед прес.