/ Gulliver/Getty Images
Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей отрече страната му да е замесена в масираната атака, предприета в събота от "Хамас" срещу Израел, като същевременно потвърди подкрепата на Иран "за Палестина", предаде Франс прес.

В реч, произнесена във военна академия, иранският върховен лидер заяви, че Израел е "претърпял непоправим провал във военната и разузнавателната област" след атаката на палестинската групировка."Подчертавам думата "непоправим", добави той.

Както иранските официални представители вече направиха вчера, аятолах Хаменей отхвърли обвиненията, че Иран е участвал в подготовката на нападението от страна на "Хамас" - групировка, която Техеран открито защитава от много години, въпреки че отношенията им са имали своите възходи и спадове.

"Поддръжниците на ционисткия режим и други разпространяваха слухове през последните два-три дни, включително че Ислямската република стои зад тази акция. Те са неверни", заяви аятолах Хаменей.

"Разбира се, че защитаваме Палестина, защитаваме борбата ѝ. Целуваме челата и ръцете на инициаторите (на тази атака) и на смелите млади палестинци, но тези, които казват, че тази последна епопия е" дело на външни сили, не разбират ситуацията, добави той.

 "Разбира се, че целият мюсюлмански свят е длъжен да подкрепи палестинците", каза върховният лидер на Иран.

Според аятолах Хаменей, който редовно призовава за унищожаването на Израел, "тази катастрофа е причинена от действията на самите ционисти".

"Смелата и самоотвержена стъпка на палестинците е отговор на престъпленията на врага узурпатор, които продължават от години и се задълбочиха през последните месеци", заяви той.

Аятолах Хаменей също така определи като "грешна преценка" това, че Израел "се представя за жертва" на нападението, което е "претекст да умножи престъпленията си".

От събота израелската армия обстрелва Ивицата Газа - палестински анклав, контролиран от 2007 г. от "Хамас" - след безпрецедентни сухопътни, въздушни и морски атаки на ислямистката групировка, при които са загинали над 900 израелци. В ивицата Газа са убити около 700 души, посочва АФП.
Алексей Маргоевски/БТА