/ IStock
Сръбският президент Александър Вучич заяви, че от началото на пандемията от коронавирус Сърбия е изпратила на страните от региона около 120 000 дози ваксини, а в самата страна са ваксинирани около 65 000 граждани на тези страни, съобщи телевизия Ен1.

Сърбия стана първата държава в Европа, която ще произвежда руската ваксина Спутник V

"Ние смятаме, че тези ваксини са важни за нашите съседи толкова, колкото са важни и за нас",
каза Вучич на пресконференция след среща с германския външен министър Хайко Маас.

Президентът заяви, че Сърбия ще продължи и ваксинацията на своето население въпреки "определени проблеми", с които се сблъсква. Той уточни, че в страната има антиваксърски групи, които заради различни теории на конспирацията не желаят да се ваксинират.

Сърбия разработва антигенен тест за COVID-19

Според него, проблем е и това, че държавата в ранна фаза се е снабдила с голям брой ваксини и някои хора смятат, че не е нужно да бързат, а могат да се ваксинират, когато поискат.

"Затова в Сърбия няма опашки, макар че в момента може да се ваксинирате с всяка от четирите ваксини - Pfizer, AstraZeneca, руската Sputnik V и китайската Синофарм. Имаме достатъчно ваксини", каза Вучич.

Сърбия обмисля задължителна ваксинация срещу COVID-19 за медиците

Той добави, че Сърбия е получила от механизма КОВАКС 57 000 от планираните 96 000 дози ваксини, а от квотата на ЕС от около 260 000 дози, която е била планирана, Сърбия ще получи само 36 000.

"Ние се съгласихме с това, защото ваксините са по-важни за някои други страни от региона. Благодарим на ЕС и КОВАКС", каза Вучич.
БТА