Втори тур на президентските избори и извънредни парламентарни избори в Македония
Втори тур на президентските избори и извънредни парламентарни избори в Македония / снимка: БГНЕС, архив

В Македония се провежда вторият тур на президентските избори, а заедно с това - и извънредни парламентарни избори. Изборният ден се очаква да приключи в 19.00 часа местно време.

Право на глас имат близо 1,8 милиона македонски граждани, които ще изберат 123 депутати и следващия държавен глава, съобщава БГНЕС.

В президентската надпревара настоящият държавен глава и кандидат на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ Георге Иванов се бори за втори петгодишен мандат срещу кандидата на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония Стево Пендаровски. На първия тур на 13 април Иванов спечели 449 000 гласа, а Пендаровски остана втори с 236 000 гласа или разлика от над 120 000 гласа в полза на Иванов.

На парламентарните избори ще бъде определено кой ще е премиерът в следващите четири години. Това е и постът, даващ най-голяма власт в Македония. Гласоподавателите ще избират между управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ на премиера Никола Груевски, който държи властта от 2006 г., и опозиционния СДСМ, оглавяван от Зоран Заев.

За парламентарните избори страната е разделена на шест избирателни района, всеки от които ще излъчи 20 депутати. Гласоподавателите в чужбина имат право на глас от 2011 г. и ще изберат още трима депутати. Така в парламента ще влязат общо 123 народни представители. Партиите предлагат листи с 20 кандидати за всеки от шестте избирателни района. Колкото повече гласове спечели дадена партия във всеки от шестте района, толкова повече кандидати от листата ще влязат в парламента, чийто мандат е четири години.

Никола Груевски най-вероятно ще спечели трети мандат на предварителните парламентарни избори в Македония, съобщи "Ройтерс". Изборна победа на настоящия премиер ще означава относителна икономическа стабилност и опровергаване на обвиненията в авторитаризъм, изказани от опозицията.

Според последните проучвания ВМРО-ДПМНЕ води с 28.4%, а основната опозиционна партия Социалдемократически съюз на Македония получава 14.1%. ДСИ пък ще вземе 7.1% от вота.