Към момента починалите са 17, а заразените – 570
Продължава разпространението на опасния коронавирус.  Втори град в Китай въведе извънредно положение в опит да спре разпространението на заразата. След 11-милионния Ухан, град с 6 милиона жители, спря движението на градския транспорт и самолетите, а жителите му са призовани да не го напускат, съобщава NOVA.

Към момента починалите от новия тип коронавирус са 17, общо 570 са заразени в няколко държави.

От българското външно министерство препоръчаха на всички, които трябва да пътуват в рисковите дестинации да избягват директен контакт с видимо болни хора, както и близък контакт с диви и селскостопански животни. Препоръчително е да носят маски. 

Три отделни научни екипа ще разработват ваксина за китайския коронавирус

Очаква се Световната здравна организация да реши дали да бъде обявено международно извънредно положение, или не.

Решението, което ще бъде взето, ще засегне пряко и България. Ако бъде обявено извънредно международно положение, всички държави ще трябва да упражняват много по-сериозен медицински контрол. Какъв е той, решава всеки отделно.

„Хората нямат място за паника или някаква тревога. За България мога да дам за пример сезонния грип, който е много по-опасен от такива екзотични видове вируси, които могат да имат отражения, но това е доста далеч от тук към момента”, заяви доц. Михаил Околийски, СЗО.

Коронавирусът стъпи и в Европа - изследват четирима болни

В Китай, властите правят всичко възможно, за да удържат вируса само в местата, в които той вече върлува
. След като обявиха извънредното положение, улици, магазини и ресторанти в 11-милионния град Ухан останаха пусти. Полиция, спецчасти и военни охраняват железопътната гара, а входовете й са блокирани с метални бариери.
От днес същите мерки са въведени и в 6-милионния град Хуанган.

Здравните експерти напомнят, че животът на коронавирусите е относително кратък и евентуална зараза след досег със стоки от Китай е невъзможна.