/ iStock/Getty Images
Три отделни научни екипа започват работа за разработване на потенциални ваксини срещу коронавируса, който предизвиква епидемия в Китай, съобщи Ройтерс.

Коалицията за иновации за епидемна готовност, която съфинансира проектите, обяви, че планът е клинични изпитания на поне една потенциална ваксина да започнат през юни.
По ваксините ще работят биотехнологичната компания "Модерна" съвместно с американския Национален институт по алергии и заразни болести, американката фирма "Иновио Фарма" и екип от университета на Кунсланд в Австралия.

Коронавирусът стъпи и в Европа - изследват четирима болни

Новият коронавирус, който се появи в китайския град Ухан, вече уби 71 души, а заразените са над 600. Повечето от тях са в Китай, но заразата достигна и други държави, дори толкова далечни като САЩ.

Всеки от трите проекта ще използва различен научен подход за разработване на превантивна ваксина срещу вируса, наречен 2019-nCoV.

Увеличиха броя на градовете под карантина в Китай

"Надеждата ни с тези технологии е при новия патоген да преминем от генното секвениране към клинични изпитания за 16 седмици - каза Ричард Хачет, генерален директор на глобалната коалицията, учредена за борба с болести. - Гаранции за успех няма, но се надяваме тази работа да може да осигури значима и важна стъпка напред в разработването на ваксини за тази болест".
БТА