Всяка пета жена в САЩ е била изнасилена най-малко веднъж в живота си
Всяка пета жена в САЩ е била изнасилена най-малко веднъж в живота си / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Близо 20 процента от жените в САЩ са били изнасилени най-малко веднъж в живота си, а всяка четвърта жена е била жестоко нападната от интимния си партньор, сочи проучване на Центъра за контрол и превенция на болестите, цитиран от Ройтерс.

Почти 80 процента от жертвите са били изнасилени за първи път преди 25-та си годишнина, а над половината са били изнасилени от настоящ или бивш партньор, сочат данни от проучването, което обхваща 18 049 мъже и жени в САЩ през 2010 г.

Изследването, за което Центърът твърди, че е първо по рода си, разкрива, че всяка осма насилена жена сочи като извършител член на семейството, предава БТА. Аляска, Орегон и Невада са щатите с най-висок процент на жени, които са били изнасилени.

Всеки седми мъж е заявил, че е преживял жестоко физическо насилие от страна на интимен партньор, а един на 71 мъже твърдят, че са били изнасилени най-малко веднъж.

Проучването подчертава също многобройни дългосрочни здравни проблеми, свързани със сексуалното насилие, в това число главоболия, хронична болка и труден сън.