Баренцбург е разположен на норвежкия архипелаг Шпицберген
В градче в далечна Арктика украинци и руснаци живели рамо до рамо до преди две години, вече обаче са част от разделена общност. Ситуацията за тях сериозно се променя след пълномащабното нахлуване на Москва. Войната в Украйна създава напрежение, което в някои отношения напомня

Студената война, а между двете общности пада своеобразна нова желязна завеса разказва Voice of America.

Баренцбург e въгледобивен град, намиращ се в далечна Арктика. Тук руските знамена и спомените от съветската епоха са често срещани. Градът обаче не се намира в Русия, а в Норвегия. Той е разположен на норвежкия архипелаг Шпицберген, на повече от 600 км северно от континенталната част на страната. Поради необичайния правен статут на островите там могат да се заселят хора от всякаква националност.

Дълги години руснаци и украинци са съставлявали по-голямата част от около 400-те жители на града. През 2022 г. това се променя, когато много украинци напускат.

Катерина е една от тях. Тя си тръгва от града преди 2022 г. когато Русия нахлува в Украйна. Сега живее в най-голямото норвежко селище в архипелага. Много украинци се преместват там след началото на пълномащабната война.

 „Тогава всичко се промени. Украинците вече не искаха да живеят там, защото през онази година имаше много проблеми. Усетих го, знаех, че е така и си казах, че не искам повече да имам контакт с руснаци”, споделя жената.

Според Катерина напрежението в града е започнало да се усеща още преди 2022 г., а някои руснаци и украинци са се преместили година по-рано.

Руският опозиционен лидер и активист за борба с корупцията Алексей Навални, който почина през февруари тази година в отдалечена арктическа наказателна колония е имал много поддръжници там. Гласове са се чували и в подкрепа на Путин, което е довело до нарастване на напрежението.
Членове на руската общност в града споделят, че се страхуват да говорят за ситуацията, тъй като все още имат семейства в Русия.

Местните жители казват, че отношенията между норвежките и руските селища на острова са били добри в продължение на много години, дори по време на Студената война. През 2022 г. това се променя - общите културни събития са прекратени, а бизнес връзките между Баренцбург и най-голямото населено място в архипелага са прекъснати.

Катерина разказва, че тя и останалите членове на общността от около 40 украинци правят каквото могат, за да съберат пари за военните действия у дома.

Преди близо век Договорът от Шпицберген установява суверенитета на Норвегия над тези арктически острови и дава възможност на всички да живеят тук без визи, като забранява военната дейност.

Не е имало открити военни действия между руското и украинското население. Войната в Украйна сега обаче създава напрежение и между двете общности, които наричат това място свой дом, пада нова желязна завеса, посочват от VOA.
 
Voice of America (VOA)/NOVA