/ БТА
Украйна ще придобие първите си изтребители Ф-16 „много скоро“, но около половината от необходимата ѝ чуждестранна военна помощ пристига със закъснение, заяви министърът на отбраната на страната Рустем Умеров по време на интервю, дадено снощи на Ройтерс.

Министърът заяви, че Русия разполага допълнителна жива сила и оборудване на фронта – повече от 27 месеца след началото на пълномащабната ѝ инвазия в Украйна.

Украинските военни са успели да стабилизират новооткрития фронт в североизточната Харковска област, където руските сили атакуваха по-рано този месец. Според Умеров в момента Москва подготвя нов удар.

„Целта им е да отворят нов фронт на север, за да използват цялата си жива сила и огнева мощ срещу нас. Те все още целят да разрушат нацията ни“, заяви той.

„Ние се държим, но, разбира се, се нуждаем от повече въоръжение, нуждаем се от повече огнева мощ, нуждаем се от ракети с дълъг обсег, за да не им позволим да навлязат в страната“, допълни Умеров.

Той заяви, че Украйна е благодарна за военната помощ и доставяното от партньорите въоръжение, но посочи, че едва половината от обещаните пратки пристигат навреме. Всяко забавяне е от полза на по-големия и по-добре екипиран противник по дългата 1200 км. фронтова линия.

Още преди руските сили да навлязат този месец в северната част на Харковска област, завземайки гранични села и принуждавайки хиляди цивилни да се евакуират, те бавно напредваха месеци напред в източната Донецка област.

„Времето е особено важно и за да отблъснем атаките, се нуждаем от навременни доставките“, заяви Умеров.

Украйна също така изпитва затруднения при мобилизацията на достатъчно военнослужещи, необходими ѝ, за да попълва и извършва ротация на изтощените си бойци, някои от които се бият от февруари 2022 г. насам. Миналата седмица в Украйна в сила влезе нов закон за мобилизацията.

Умеров каза, че до 1,2 милиона мъже са актуализирали военните си досиета онлайн, както изисква законодателството, за да помогнат в набора на военни, но не разкри колко правителството желае  или смята, че ще може да призове.

Военните анализатори определят броя на украинските служещи, включително в сферите на сигурността и правоприлагането, на повече от един милион души.

Министърът заяви, че Русия е разположила около половин милион войници в Украйна и по границата ѝ, като се готви да прибави към тях допълнителни 200-300 хиляди.

Умеров, самият той кримски татарин по народност, потвърди, че Киев има намерение да освободи цялата си територия в международно признатите граници от 1991 г., включително Крим.

Но основната военна цел през следващите месеци е удържането на отбранителните линии и сдържането на противника, докато украинските способности по въздух, море и земя укрепнат. Той заяви, че очаква доставките на изтребителите Ф-16 „да се надяваме много, много скоро“.

На въпроса колко бройки очаква да получи Киев, Умеров отговори: „Имаме нужда от толкова, колкото можем да получим“. Същевременно военният министър увери, че „на този етап“ украинските сили са се фокусирали върху обучение и тренировка, изграждане на инфраструктура и придобиването и модернизиране на техника.

Той допълни, че Украйна продължава да увеличава собственото си производство на оръжие и безпилотни летателни апарати, както и на средства за радиоелектронна борба.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Виктор Турмаков/БТА