Водещи издатели в битка за мемоарите на Блеър
Водещи издатели в битка за мемоарите на Блеър / netinfo

Водещи издателски къщи вече влязоха в разгорещена битка, за да спечелят правата за публикуване на мемоарите на бившия британски премиер Тони Блеър, предаде ИТАР-ТАСС.

Лондонските издателства "Блумсбъри" и "Саймън и Шустър" вече обявиха, че искат да издадат спомените на настоящия специален пратеник за Близкия изток на Близкоизточната четворка. Първото от тези две издателства нашумя заради поредицата от романи за Хари Потър на Джоан Роулинг, която публикува.

Според слуховете в надпреварата за правата върху мемоарите на Блеър ще се включат и издателствата "Харпър и Колинс" и "Рандъм хаус". Президентите на двете издателски къщи са близки с бившия британски премиер.

В началото на октомври Блеър ще има среща с представители на издателските къщи. Преговорите от негово име за хонорара му пък ще бъдат водени от американския юрист Робърт Барнет. Именно той уреди изгоден договор за публикуването на мемоарите на бившия американски президент Бил Клинтън, припомня агенцията.

Според това колко и какви политически откровения ще направи Блеър в мемоарите си хонорарът му ще варира от 5 милиона до 8 милиона британски лири.