Властта в Португалия легализира абортите до лятото
Властта в Португалия легализира абортите до лятото / netinfo

Португалската Социалистическа партия иска новият закон за абортите, който да ги разреши през първите десет седмици от бременността, да бъде приет преди юли. Това съобщи представител на управляващата партия в Португалия след произведения вчера в страната референдум по въпроса, цитиран от Франс прес.

Премиерът Жозе Сократиш заяви малко по-рано, че парламентът ще започне работа по новия закон незабавно. "Ще черпим вдъхновение от добрите практики на европейските страни, постигнали добри резултати в борбата срещу нелегалните аборти", отбеляза Сократиш.

Премиерът потвърди даденото по-рано от него обещание, че парламентът при всички положения ще приеме закон за легализиране на абортите в първите десет седмици от бременността, ако мнозинството португалци, които упражнят правото си на вот, гласуват с "да".

Според окончателните официални резултати избирателната активност на референдума е била 43,61 на сто - под изисквания праг за валидност от 50 процента, предаде ИТАР-ТАСС. Декриминализирането на абортите обаче бе подкрепено от повече от половината от хората, упражнили правото си на вот - 59,25 на сто.

В момента Португалия е една от малкото страни членки на Европейския съюз, където доброволните аборти са забранени, отбелязва Ройтерс. Останалите са Малта, Ирландия и Полша.