Велислав Минеков
Велислав Минеков / БГНЕС
Скулпторът Велислав Минеков ще поеме управлението на Националната художествена академия, след като досегашният ректор проф. Николай Драчев подаде оставка.

Причината за оставката на проф. Драчев – протест и липса на пари за заплати, каквито близо 200 преподаватели и служители на Академията не са получавали от 2 месеца.

Проф. Минеков уточни, че не е ректор, а кандидат за ректор на академията и е получил одобрението на Факултетния съвет за това, отбелязва БГНЕС.

Вълчев издаде заповед за одит в Националната художествена академия

Решението на Факултетния съвет е още от вторник, 10 декември. В петък, 13 декември, той е получил подкрепата на голяма част от преподавателите и студентите.

Националната художествена академия е в тежко финансово състояние. Проф. Драчев твърдеше, че причината е в малкия бюджет на учебното заведение и многото разходи. Просветният министър Красимир Вълчев отговори, че парите за заплати са отишли за ремонти и че министерството не може да отпусне още средства.

В профила си във Facebook Минеков благодари за гласуваното му доверие. Не без ирония заяви, че "би било чудесно да управляваш фалирало предприятие". По думите обаче отговорност за състоянието на Академията носи Министерството на образованието.

Ректорът на НХА проф. Николай Драчев подаде оставка


Проф. Минеков е категоричен, че политиката на Министерство на образованието е тенденциозна. Преди края на годината е трябвало да бъдат разделени 40 млн. лева за университетите, а Националната художествена академия не е получила нито една стотинка.

Изборите за ректор на НХА са след месец, уточни още проф. Минеков.

"Благодаря на всички колеги и студенти, които предложиха и гласуваха кандидатурата ми за ректор на Академията. Би било чудесно да управляваш фалирало предприятие. Настоящият банкрут и мизерия дължим единствено на Министерство на образованието и тенденциозното поведение на неговия министър. Жалко е, когато има колеги, готови да подарят нашата автономия срещу обещания за мизерна власт и гаранция за добро самочувствие", написа в социалната мрежа проф. Минеков.

"Училище със 123 годишна история няма да бъде преклонено или унищожено по прищявка на неграмотни и недостойни "политкоректни" политически слугини. Ще преживеем и този мрак. "Естетите" и "творците" на малокултурието ще бъдат презрени и забравени. В името на нашите студенти, наследство, настояще и бъдеще", пише още професор Минеков.

От пресцентъра на Академията съобщиха, че е сформирана комисия от членове на Академическия съвет, която ще проведе разговори с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев за решаване на проблемите.