/ GettyImages
Британското правителство ще се бори с фалшивите новини, свързани с епидемията от коронавируса, като създаде специален екип за борба с дезинформацията, предава Sky News.

В социалните медии циркулира фалшива информация, свързана с ваксина или лекарство за коронавируса, каквито в момента няма, и тези публикации често биват споделяни стотици пъти от потребителите.

Кабинетът в Лондон се надява, че формирането на екип за борба с дезинформацията ще ограничи разпространението на фалшиви новини, чиято цел е да подведат потребителите. Най-честите фалшиви новини са свързани с разработката на ваксина или лекарство срещу коронавируса, каквито в момента няма. Публикациите включват твърдения за това, че китайски лекари са открили ефективни средства за борба с вируса, като например физиологичен разтвор или тоник, за което няма доказателства.

Първи случай на коронавирус в Албания

Според министъра на културата на Великобритания Оливър Доудън защитата на страната от дезинформация е „приоритет“ за Лондон.

„Като част от нашата продължаваща работа за борба с тези заплахи сме събрали екип от експерти“, каза той.

По думите му тяхната работа включва постоянен контакт с ръководството на социалните мрежи с цел да бъде предотвратено разпространението на фалшива информация.