ООН
ООН / iStock/Getty Images
Великобритания, която председателства през този месец Съвета за сигурност на ООН, свиква за утре заседание на съвета за обсъждане на масовите убийства в Буча, предаде Укринформ.

Новината съобщи в Twitter постоянният представител на Лондон в Обединените нации Барбара Удуърд. "Този уикенд на ужасните кадри и в репортажите от Буча видяхме как невъоръжени украински мирни жители са били разстрелвани с вързани зад гърба им ръце. Над 800 тела са били оставени на улицата или хвърлени в масови гробове. Жени са били изнасилвани пред очите на децата си", заяви тя.

Reuters: САЩ искат изключване на Русия от Съвета на ООН по човешките права

Утре на заседание на Съвета за сигурност за Украйна ще бъдат обсъдени доказателства за военни престъпления, извършени на територията на Украйна, в това число в Буча, отбеляза Удуърд. "Ще използваме председателството си на Съвета за сигурност, за да осигурим прозрачност, отговорност и справедливост", добави тя.

Британският външен министър Елизабет Тръс заяви, че членството на Русия в Съвета на ООН по правата на човека трябва да бъде замразено заради откритите в Буча, Украйна, тела и масови гробове, предаде Ройтерс.

"Предвид сериозните доказателства за военни престъпления, включително информации за масови гробове и отвратително клане в Буча, Русия не може да остане член на Съвета на ООН по правата на човека", написа тя в Twitter. "Членството на Русия трябва да бъде замразено."

Такова становище изразиха и от Вашингтон.
БТА