/ iStock/Getty Images
Великобритания се опита да успокои безпокойството, което поражда Брекзит без сделка, като публикува планове за реагиране при непредвидени случаи, включително за създаване на нова служба, която да помага на доставчиците на медицински стоки, предаде Ройтерс.

Британският парламент, в който повечето депутати се опитват да предотвратят Брекзит без сделка, поиска по-рано осъвременени данни за усилията на правителството за смекчаване на неблагоприятните последици, които се очаква да причини излизането от Европейския съюз без споразумение.

Великобритания смята, че ЕС не прави компромиси в преговорите за Брекзит

Правителството публикува осъвременен вариант на тези планове в документ, озаглавен „Доклад за готовността при липса на сделка“. Той включва стъпките, предприети по важни въпроси като границите, правата на гражданите, енергетиката, промишлеността и Северна Ирландия.

„Във всеки момент правителството ще бъде откровено за бъдещите предизвикателства, ще вижда и възможностите“, каза министър Майкъл Гоув, който отговаря за приготовленията. „Правителството, компаниите и гражданите могат да работят заедно, за да се подготвят за Брекзит, и да гледат уверено към бъдещето“, заяви той.

Доналд Туск обвини Борис Джонсън, че си играе с бъдещето на Европа

Изтекли по-рано документи изтъкваха възможността за граждански размирици и недостиг на храни, гориво и лекарства при Брекзит без сделка, въпреки че правителството тогава увери, че това са остарели вече сценарии за възможно най-лошия случай.

Европарламентът не е очарован от новия план за Брекзит

В сегашния документ, който до голяма степен включва обявени по-рано мерки и съвети към компаниите и потребителите, се говори за създаването на нова служба, която да помага на доставчиците на медицински стоки да се подготвят за новата ситуация.
БТА