/ БТА
Британското правителство подписа споразумение с Фронтекс, агенцията на ЕС, която отговаря за охраната на външните граници на блока. Целта на договора е борба с незаконната миграция, съобщи министерството на вътрешните работи на Великобритания, предаде Франс прес.

Споразумението с Фронтекс предвижда обмен на информация и разузнавателни данни с цел ограничаване дейността на бандите за нелегален трафик на хора, засилено сътрудничество между британците и европейците, особено при използването на нови технологии като дроновете.

На церемонията в Лондон по подписването на споразумението с Фронтекс присъстваха генералният директор на британската гранична полиция Фил Дъглас и изпълнителният директор на Фронтекс Ханс Лейтенс, както и  британският вътрешен министър Джеймс Клевърли и европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон.

Организираната престъпност в областта на миграцията и контрабандистите са "глобални предизвикателства, които изискват общи решения и амбиции", каза Клевърли, приветствайки споразумението като "нова важна стъпка в борбата срещу незаконната имиграция" и срещу незаконния трафик на мигранти през Ламанша.

Британското правителство изтъква спада с около една трета на опитите на мигранти да прекосят Ламанша с малки лодки през миналата година спрямо регистрирания рекорден брой от 45 000 мигранти през 2022 г.

Правителството изтъква и подписаното миналата година споразумение с Франция за засилване на наблюдението и контрола по френското крайбрежие срещу незаконния трафик на мигранти.
Светослав Танчев/БТА