Кремъл предупреди, че ако това се случи ще има "адекватен отговор от руската армия"
Британският министър на отбраната потвърди появилата се по-рано информация, че Великобритания снабдява Украйна с крилати ракети с голям обсег "Сторм шадоу" (Storm Shadow), предаде Ройтерс.

Новите оръжия ще позволят на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) да нанасят удари по руски военни части, боеприпаси и депа за гориво, които са отдалечени значително от фронтовата линия.

В Деня на победата: Русия изстреля крилати ракети срещу Киев

От месеци насам Киев настоява за ракети с голям обсег, но подкрепата, оказвана от Великобритания и други съюзници като САЩ, досега беше ограничена до оръжия с по-малък обсег.

"Просто не искаме да стоим със скръстени ръце, докато Русия убива цивилни", каза Уолъс пред британския парламент. "Русия трябва да признае, че самите ѝ действия доведоха до това въпросните системи да бъдат предоставени на Украйна", допълни той.

Британският министър на отбраната посочи, че Лондон предоставя тези оръжия, за да могат да бъдат използвани от украинците в рамките на суверенната им територия.

По-рано Кремъл предупреди, че ако Великобритания изпрати на Украйна подобни ракети, това ще наложи "адекватен отговор от руската армия".

Обединеното кралство и западните страни тази година увеличиха военната си подкрепа за Киев. През последните седмици Уолъс и британският външен министър Джеймс Клевърли проведоха разговори със САЩ за допълнителна помощ за Украйна.

Руски военен кораб проведе военни учения в Норвежко море

Войната се намира в повратна точка, като се очаква Киев да разгърне новата си контраофанзива, след като в продължение на шест месеца държеше войските си в отбранителна позиция, а през зимата Русия проведе голяма офанзива и завладя значителни територии, отбелязва Ройтерс.
Николай Велев/БТА