/ БТА
Руски военен кораб, въоръжен с хиперзвукови крилати ракети, проведе учения в Норвежко море, предаде Ройтерс, като се позова на руското министерство на отбраната.

"Екипажът на фрегатата "Адмирал Горшков" проведе учение за противовъздушна отбрана в Норвежко море", съобщи днес министерството и добави, че екипажът е отблъснал симулирана вражеска въздушна атака в Норвежко море".

Миналата седмица президентът Владимир Путин изпрати фрегатата в Атлантическия океан, въоръжена с ново поколение хиперзвукови крилати ракети, с което показа на Запада, че Русия няма да отстъпи във войната в Украйна, припомня агенцията.
Фрегатата е въоръжена с ракети "Циркон", които според Русия летят със скорост девет пъти по-висока от скоростта на звука и имат обсег от над 1000 км.

Русия смята, че с тези оръжия ще успее да пробие все по-сложната американска противоракетна отбрана, за която Путин предупреди, че един ден може да свали руски ядрени ракети.

Бившият руски президент Дмитрий Медведев миналата седмица предупреди САЩ, че хиперзвуковите ракети скоро ще бъдат близо до бреговете на НАТО.
Десислава Николова/БТА