/ БГНЕС
Поругаха български военен паметник в Сърбия
98913
Поругаха български военен паметник в Сърбия
  • Поругаха български военен паметник в Сърбия
Оскверниха българската костница в местността „Ледена стена” в Ниш, Сърбия. По стените на костницата със спрей са изрисувани неприлични надписи. Изпочупени са и част от плочите на костницата. Във военния паметник-костница „Ледена стена” край Ниш почиват костите на 2015 български войници, загинали за освобождението на Югославия в завършващата фаза на Втората световна война.
 
Мемориалът е осквернен, като върху него със спрей са изписани неприлични надписи и рисунки. Един от надписите гласи: „Българските окупатори не могат да бъдат освободители. Преместете това в София”.
 
Посланикът ни в Белград Радко Влайков връчи в Министерството на външните работи в Сърбия протестна нота, в която настоява за конкретни действия и незабавно заличаване на пораженията върху паметника, за разкриване на извършителите на поругаването, които да понесат отговорност в съответствие със законите на Република Сърбия, както и за категоричното разграничаване на официалните сръбски власти от подобни вандалски актове.
 
Дипломатът ни е изразил и притеснението си от факта, че оскверняването на паметника възражда говора на омразата и всява страх в навечерието на изборите за национални съвети на националните малцинства в Република Сърбия на 4 ноември 2018 г., включително на Национален съвет на Българското национално малцинство. Посланик
 
Радко Влайков е посочил също, че този случай е поредното доказателство, че на местно ниво периодично изскачат рецидивите на миналото, тъй като до някои райони в Сърбия все още не е достигнала информацията, че на най-високите нива на двете държави и правителства се работи за историческо помирение.
 
От страна на Министерството на външните работи на Сърбия е изразено съжаление за оскверняването на военния паметник-костница. От там заявяват, че вандалският акт е неприемлив и в дисонанс с отличните отношения между двете страни. По време на срещата е поет ясен ангажимент от сръбска страна за незабавно внимателно проучване и реакция по случая.