Властите в китайският град Жуйли са си поставили за цел за пет дни да ваксинират всичките около 300 000 жители на града заради появата на огнище на коронавируса, предаде Асошиейтед прес.

От вторник насам в Жуйли са потвърдени общо 16 случая на ковид, като 12 от заразените са китайци, а останалите - граждани на Мианма. Китайската централна телевизия показа опашки от хора, които чакат да бъдат ваксинирани. Представител на комунистическата партия в града каза за телевизията, че в Жуйли са пристигнали 159 000 дози ваксина.

Телевизионни кадри показаха опустелите улици, след като градската управа нареди на хората да останат под домашна карантина и затвориха магазини и бизнеси, които не са от първостепенно значение. Властите казаха също, че ще засилят контрола по границата с Мианма, за да не допуснат незаконно проникване на хора оттам.

Това е първият случай, когато в Китай ваксинират цял град заради огнище на ковид. Националната здравна комисия съобщи, че вчера в страната са извършени около 6,8 милиона ваксинации срещу COVID-19, с което общият брой на поставените ваксини е достигнал 126,62 милиона, отбелязва Ройтерс.
БТА