спрей коронавирус
спрей коронавирус / iStock/Getty Images
Китайските власти одобриха началото на клинични тестове на ваксина с вдишване срещу COVID-19, разработена от китайската компания "КанСино Байолоджикс", съобщи АФП.
Пет ваксини вече получиха разрешение за пускане на пазари или за спешно приложение в Китай, но нито една от тях не се вдишва.

Националната администрация за медицинските продукти даде миналия месец зелена светлина на друга ваксина, разработена от "КанСино".

Ваксината с вдишване е разработена съвместно с Института по биотехнологии в Пекин и е получила одобрение за начало на клинични изпитвания в понеделник, посочват от компанията в документи, внесени в борсата на Хонконг.

Към 20 март в Китай са приложени 74,96 милиона дози ваксини срещу COVID-19, сочат данни на сайта "Ауър уърлд ин дейта".

Китай е на път да облекчи ограниченията за влизане на негова територия от определени страни, включително и от САЩ, при условие, че пристигащите са имунизирани с китайска ваксина.

Във вторник представител на китайското външно министерство каза, че ведомството е в "тясна комуникация" с няколко страни и "желае да сключи взаимноизгодни споразумения", за да улесни трансграничните пътувания.
БТА