В Канада разрешиха евтаназията за тежкоболни възрастни хора
В Канада разрешиха евтаназията за тежкоболни възрастни хора / Thinkstock/Getty Images

Върховният съд на Канада разреши на медици да помагат на възрастни, които са тежко и необратимо болни, да се самоубият, предадоха световните агенции.
Разрешението касае хора, които освен, че са необратимо болни, са заявили ясно съгласието си техният живот да бъде прекратен.

Съдът постанови, че забраната медици да помагат на възрастни тежкоболни да умрат нарушава Канадската харта на човешките права и свободи. Тази забрана фигурира в канадския наказателен кодекс.

Върховният съд обаче постанови, че решението му ще се прилага след една година, за да имат време канадските депутати да променят наказателния кодекс.

Съдът стигна до това решение, след като беше сезиран от семействата на две тежкоболни жени от Британска Колумбия. Една от тях Глория Яйлър почина от нервнодегенеративната болест на Лу Гериг. Другата жена Кей Картър, диагностицирана с дегенеративно заболяване на гръбначния мозък, трябваше да отиде в Швейцария, за да бъде евтаназирана, след като заяви, че е ужасена от идеята да умира бавно и мъчително.

Решението си Върховният съд взе единодушно. Подкрепиха го всичките му девет членове. През 1993 г. Върховният съд гласува с 5 на 4 гласа срещу разрешаване за оказване на медицинска помощ на болни, които искат да умрат. Тогава съдът се аргументира, че иска да избегне евентуални злоупотреби с волята и желанията на уязвими хора.

Източник: БТА