/ iStock/Getty Images
Един милион израелци са получили ваксината срещу коронавирус, предава РИА Новости.

"Когато бъде достигнат критичния брой и бъдат ваксинирани няколко милиона, ще бъде възможно да се отворят бизнеси, магазини, ресторанти, всичко. Можете да пътувате в чужбина, да правите бизнес и да пътувате до Дубай, Абу Даби, Бахрейн", каза премиерът Бенямин Нетаняху, който присъства на ваксинация номер един милион.

Милионната ваксинация е направена на израелския арабин Мохамед Джабарин. „Чувствам се чудесно“, каза той след процедурата.

Масовата ваксинация на населението срещу новия коронавирус започна в Израел на 20 декември. В първата фаза ваксината на Pfizer беше приложена на здравни работници, студенти по медицина, гериатричен персонал и държавни служители, които се ангажират да насърчават гражданите да се ваксинират чрез личен пример. На втория етап бяха ваксинирани граждани на възраст над 60 години и хора от рискови групи.
През юли Израел подписа и споразумение с Moderna за закупуване на бъдеща ваксина.

Освен това страната започна клинични изпитвания на собствената си коронавирусна ваксина на 1 ноември. Тестовете ще се проведат на три фази, като последната е планирана за април-май.

Освен това се съобщава, че Медицинският център „Хадаса“ в Йерусалим е поръчал 1,5 милиона дози от руската ваксина срещу коронавирус „Спитник-V“. Болницата очаква одобрение от здравното министерство на страната и, планира да прилага ваксината в чуждестранните си филиали.
Агенция "Фокус"