Матео Ренци
Матео Ренци / БГНЕС
Матео Ренци ще подаде оставка като лидер на италианската Демократическата партия
Нито една от политическите сили в Италия не получава достатъчно мнозинство на неделните парламентарни избори, за да получи правото да сформира следващото правителство, сочат предварителните данни от повече от 90% от избирателните секции, цитирани от РИА Новости.

Активистка оголи гърдите си пред Берлускони
 
Тези данни потвърждават тенденцията, появила се при обявяване на резултатите от екзит пол веднага след края на изборния ден в 23 ч. снощи.
 
Истински триумф постига антисистемното обществено-политическо „Движение пет звезди” (Д5З), което на изборите за Сенат в многомандатните райони, където се гласува по пропорционалната система, получава над 31,5% от гласовете. По новия изборен закон, по пропорционалната система се разпределят 61 на сто от парламентарните мандати.

В Италия се произвеждат парламентарни избори (ВИДЕО)
 
Лидер по брой на получените гласове е обединената коалиция на дясноцентристките сили, която на изборите за горна камара събира почти 37,5 на сто. Не успява обаче да получи заветните 40%, които биха открили пътя към мнозинство в Сената.
 
Най-голямата изненада стана фактът, че партията на Силвио БерлускониНапред, Италия” е много след главния си съюзник в коалицията – партията „Лига” начело с Матео Салвини.

избори италия
БГНЕС

 
Привържениците на екс премиера събират около 14 процента, а съществено по-радикалната „Лига” – над 18 на сто. Според местни анализатори, става дума за сериозно поражение на Берлускони и очевидна промяна в съотношението на политическите сили в десния фланг.
 
Основният губещ е Демократическата партия, която беше в управлението през последните 5 години. Тя остава дори под 20% на изборите за Сенат, което е с 6 на сто по-малко отколкото събра през 2013. Този резултат ще се отрази на политическата кариера на лидера на Демократическата партия Матео Ренци. Очаква се той да подаде оставка като лидер на италианската Демократическата партия, съобщиха агенциите АНСА и ТАСС.

избори италия
БГНЕС

Прогнозите на експерти сочат, че десноцентристкият блок може да получи в Сената 134 места, а Д5З – 114. Демократическата партия с левите си съюзници ще има само 51 места. Така нито една политическа сила не събира 158 места – минимум, нежен за получаване на мнозинство в горната камара.
 
Италианският крайнодесен лидер Матео Салвини обяви, че неговата дясноцентристка коалиция има „право и дълг” да състави правителство, след като получи 37% от гласовете, информира АФП. Малко не достига на дясноцентристите да получат мнозинство, но Салвини изключи съюз с популистите от „Движение пет звезди” – партията, която събира най-много гласове и получава 32 на сто.