/ iStock/Getty Images
Здравните власти в Хонконг проверяват първи възможен случай на предаване на новия коронавирус от домашни животни на хора, съобщиха информационните агенции.

Инфектирана е служителка в зоомагазин. Жената е диагностицирана с варианта Делта на COVID-19. Тази разновидност не е регистрирана в Хонконг повече от три месеца. Доминиращ там е Омикрон. Експерти смятат, че служителката в зоомагазина може да се е заразила от хамстер, доставен от чужбина.

Положителни за COVID-19 са единадесет от тестовете на хамстерите в магазина. Инфектиран е и клиент на магазина, който е купил хамстер от него.

Направени са тестове и на други животни, но те са били отрицателни.

На пресконференция представител на местните здравни власти подчерта, че няма доказателства инфекцията да се предава на хора от домашните животни, но се предприемат превантивни мерки.

От всички зоомагазини в Хонконг е изискано да предадат наличните хамстери за "хуманно" унищожаване. Наскоро купилите подобни домашни животни също са призовани да ги занесат на санитарните служби.

Според местните медии около две хиляди декоративни гризачи ще бъдат умъртвени. Преустановява се и продажбата и вносът на хамстери от чужбина.

"Собствениците на домашни любимци трябва да спазват добра хигиена, включително да си измиват ръцете, след като са пипали животните или са им давали храна. Избягвайте да ги целувате", съветват от ведомството, отговарящо за земеделието. Собствениците на хамстери пък са призовани да не ги пускат навън.


 
БТА