В Холандия започнаха преговори по съставяне на коалиционно правителство
В Холандия започнаха преговори по съставяне на коалиционно правителство / снимка: Reuters

В Холандия започнаха преговори по съставяне на коалиционно правителство между лидерите на четири партии, предаде Франс прес.

Двама посредници - Ури Розентал и Жак Валаж, натоварени от кралица Беатрикс да разгледат възможностите за коалиция, се срещнаха в Хага с лидерите на либералната Народна партия за свобода и демокрация, Партията на труда, центристката партия Демократи-66 и екологичната партия "Зелени леви", се казва в изявление на пресслужбата на кралицата.

Днешните преговори са разгледали съдържанието на програма за коалиционно управление.

На 22 юни възможността за подобна коалиция бе отхвърлена, но междувременно бяха проведени нови преговори.

Във връчен днес на кралицата доклад се посочва, че правителство, съставено от тези четири партии "ще има най-голяма легитимност" от гледна точка на изборните резултати.

На 12 юни отпадна първа правителствена комбинация между победилата на изборите Народната партия за свобода и демокрация на Марк Рюте и антиислямската Партия на свободата на Герт Вилдерс, която постигна най-голям напредък в резултата спрямо предишни представяния, пише БТА.

Партията на Рюте получи 31 места в 150-членния парламент, изпреварвайки Партията на труда (30 места), Партията на свободата (24 места), християндемократите (21 места), Демократи-66 и Зелените леви (по 10 места).

Преговорите по съставяне на коалиционно правителство може да отнемат седмици, а дори и месеци, отбелязва АФП.