В Берлин откриват паметник на преследваните от нацизма хомосексуалисти
В Берлин откриват паметник на преследваните от нацизма хомосексуалисти / netinfo

Днес в Берлин се открива паметник на "розовите триъгълници" - с този знак са белязани хилядите хомосексуалисти, преследвани от нацистите, предаде БТА. Мемориалът е издигнат близо до Бранденбургската врата и е на няколко метра от полето надгробни плочи в памет на жертвите на Холокоста. Той отбелязва паметта на хилядите гейове и лесбийки, които между 1933 и 1945 г. са били преследвани заради сексуалната си ориентация и чието страдание дълго време е било премълчавано.

Според различни оценки между 5000 и 15 000 хомосексуалисти са били депортирани в концлагери. Там те не са били убивани веднага, но огромното мнозинство от тях са умрели от изтощение и лошо отношение. Те са били принудени да носят розов триъгълник като отличителен знак, който ги е поставял най-ниско в лагерната йерархия.

Паметникът ще бъде открит от кмета на Берлин Клаус Воверайт. На церемонията ще присъства и министърът на културата Бернд Нойман и представители на еврейската и циганската общност.

Паметникът е на стойност 450 000 евро и е финансиран от държавния бюджет. Той представлява бетонна скулптура с прозорец, през който минувачите ще могат да виждат чернобял видеоматериал, показващ "вечна целувка" между двама мъже. Предвидено е след две години на негово място да бъде сложен друг филм, този път с целувка между две жени.

Хомосексуалността е била изцяло извадена от германския Наказателен кодекс едва през 1994 г. Дотогава тя се е третирала като закононарушение, отбелязва АФП.