В Азия почитат жертвите от цунами преди 11 години, стихията уби 230 000 души
В Азия почитат жертвите от цунами преди 11 години, стихията уби 230 000 души / снимки: Guliver/Getty Images

Жители на индонезийската провинция Ачех се събраха днес на възпоменателни служби за жертвите на унищожителното цунами, отнело преди 11 години живота на 165 000 души в тази провинция, предаде ДПА.

10 дни в екзотичен Тайланд не стигат, но си заслужават

Губернаторът Заини Абдула и представители на регионалните власти посетиха масов гроб на жертви на приливните вълни и присъстваха на служба в близка джамия. Рибарите отбелязаха годишнината от трагедията, като взеха решение вчера и днес да не излизат в морето.

На 26 декември 2004 г. силен земен трус с магнитуд 9,1, станал в океана на около 160 км от брега на индонезийския остров Суматра, предизвика мощни приливни вълни, които причиниха много големи разрушения и взеха около 230 000 жертви в Индонезия, Индия, Тайланд, Малайзия, Шри Ланка и другаде в Индийския океан, стигайки чак до африканското крайбрежие.

В Азия почитат жертвите от цунами преди 11 години стихията уби 230 000 души
netinfo

Възпоменателни междурелигиозни служби се състояха днес и в пострадалите от цунамито провинции в Южен Тайланд, където бяха дадени 5300 жертви, включително на популярния сред туристите остров Пукет. Трагедията връхлетя Югоизточна Азия в разгара на туристическия сезон. Много от жертвите бяха чужденци, пристигнали на почивка.

Индонезия , Тайланд , цунами