Окръг Лачин бе отстъпен от Армения на Азербайджан
Окръг Лачин бе отстъпен от Армения на Азербайджан / iStock/Getty Images
Азербайджан задържа шестима души, които планирали да организират въоръжени бунтове в страната, за да завземат властта и да създадат религиозна държава, съобщи ТАСС, като цитира изявление на азербайджанските власти.

"Установено е, че Руфула Ахундзаде и Бахтияр Байрамов, които пребивават в Иран и си сътрудничат с иранските специални служби, са привлекли жители на азербайджанския Тертерски район Ариф Джумхудов и са го инструктирали да създаде "съпротивителна група", която да организира въоръжени бунтове на територията на Азербайджан, да завземе властта, насилствено да измени конституционните наредби в страната и да създаде религиозна държава, ръководена от законите на шериата", се казва в съвместно изявление на министерството на вътрешните работи, Службата за държавна сигурност и Главната прокуратура на Азербайджан.

Според властите Джумхудов на свои ред е въвлякъл и няколко свои познати в подривната дейност.

Задържаните, представящи се за обикновени вярващи, са пропагандирали религиозен радикализъм в ползва на Иран в социалните мрежи и на събития, на които са присъствали множество хора. Те са изпълнявали получените от чужбини задачи, за да подкопаят традициите на толерантност, формирани в Азербайджан, се казва в изявлението.
Според азербайджанските власти, членовете на групата са организирали продажбата на наркотици от Иран, специално внесени в страната с цел финансиране на пропаганден радикализъм и други дейности, подкопаващи установения в Азербайджан ред.
Симеон Томов/БТА