/ Gulliver/Getty Images
Компанията по този начин ще избегне съдебно преследване заради корупционни съмнения
Международният гигант в търговията Walmart избра по-малкото зло, като се съгласи да плати 282 млн. долара глоба, за да уреди обвинения за потенциално незаконни плащания на чуждестранни служители в Бразилия, Китай, Индия и Мексико. Това става ясно от американската комисия по ценните книжа и фондовите борси (SEC).
От SEC заявиха, че компанията не е успяла да прилага ефективна антикорупционна програма, за да се съобрази с американското законодателство в продължение на повече от десетилетие, докато се стремяла към международен растеж и „многократно не успява сериозно да възприема предупрежденията за проблеми“.

От Walmart ще платят 144 млн. долара за уреждане на разследването на SEC, а 138 млн. долара ще отидат за уреждане на паралелна криминална проверка от Министерството на правосъдието, съобщават от SEC.

Уолмарт подрежда покупките в хладилника, за да надделее над Амазон

Компанията се съгласи да плати криминално наказание от 138 млн. долара, за уреждане на твърденията на Министерството на правосъдието, че бразилското дъщерно дружество на гиганта тайно е насочило повече от 500 000 долара към посредничка, известна като "магьосница" за нейната необичайна способности в отстраняване на каквито и да било проблеми с разрешителни.

Споразумението за признаване на вината, подадено във федералния съд в Александрия, показва, че Walmart се е съгласил да плати 138 млн. долара, за да избегне съдебното преследване, докато бразилското му дъщерно дружество - WMT Brasilia, се признава за виновно за едно нарушение.

Walmart, една от най-големите в света вериги за търговия на дребно, наскоро отчете тримесечна печалба от 3,84 млрд. долара. Компанията обяви миналата година, че след "внимателен и обмислен преглед", тя реши да продаде 80% от дела си в Walmart Brazil на Advent International. По това време дъщерното дружество има 438 магазина в 18 бразилски щата.
 
БГНЕС