Най-големият технически университет в Иран спря от днес присъствените занятия след съпроводени с насилие инциденти между студенти и силите за сигурност в Техеран. Това съобщи местна агенция, цитирана от Франс прес.

Според агенция Мехр 200 студенти се били събрали вчера следобед в Техническия университет "Шариф" и са скандирали лозунги, враждебни към действащата религиозна система в Ислямската република, като „Жена, живот, свобода!“ или „Студентите предпочитат смъртта пред унижението!“.

Те са протестирали заради смъртта на 22-годишната Махса Амини и ареста на студенти, задържани по време на неотдавнашните демонстрации. Младата жена издъхна на 16 септември, след като бе задържана три дни по-рано от нравствената полицията в Техеран за нарушаване на стриктните правила за облеклото на жените в Иран, които по-специално ги задължават да носят забрадка.

Десетки са загинали при протестите в Иран след смъртта на Махса Амини (СНИМКИ)

По време на размириците в университета полицията стреля с боеприпаси с боя, стоманени сачми и е използвала сълзотворен газ. Сили за сигурност и цивилни полицаи бяха разположени снощи пред северния вход на университета, съобщава агенцията. За да успокои ситуацията, министърът на науката Мохамад Али Золфигол влезе в университета, за да разговаря със студентите, като започна диалог и със силите за сигурност, разположени около учебното заведение.
БТА