В десетки градове в Иран и вчера продължиха протестите, предизвикани от смъртта на 22-годишната Махса Амини. Тя почина, след като нравствената полиция, която следи спазването на строгите изисквания към облеклото на жените, я задържа заради "неправилно носене" на ислямската забрадка хиджаб.

На много места вчера се е стигнало до сблъсъци между силите за сигурност и полицията за борба с безредиците, от една страна, и демонстрантите, от друга, съобщи Ройтерс. Агенцията се позовава на държавни медии и на социалните мрежи. Въпреки използването от силите на реда на сълзотворен газ, палки, а в някои случаи и на бойни боеприпаси, вълненията не стихват. От видеозаписи, качени в социалните мрежи, се вижда, че протестите продължават в Техеран, Табриз, Кум, Карадж., Язд и други градове. Чуват се скандирания: "Смърт на диктатора!", които се отнасят за върховния лидер аятолах
Али Хаменей. В кюрдските  градове Санандадж и Сардащ полицията е стреляла по протестиращите. Загиналата млада жена е била кюрдка.

Над 300 ирански християни разпространиха декларация в подкрепа на протестите, обхванали цялата страна.

За да не може да се публикуват видеозаписи в социалните мрежи, властите ограничиха достъпа до интернет в няколко провинции. По официални данни по време на протестите са загинали 41 души, включително полицаи и членове на проправителствените милиции. И Ирански правозащитници смятат, че реалната бройка е по-голяма. Съобщава се за близо 900 ранени и около хиляда арестувани.
БТА