Иран отхвърли критиките на Европейския съюз срещу реакцията му на бурните улични протести, избухнали заради смъртта на 22-годишна жена от кюрдски произход, задържана за нарушение на строгите правила за облеклото в страната, предаде ДПА.

"Това е намеса във вътрешните работи на Иран и подкрепа за участниците в бунтовете", каза говорителят на външното министерство Насер Канани.

Десетки са загинали при протестите в Иран след смъртта на Махса Амини

Случаят със задържаната млада жена, Махса Амини, се разследва, но ЕС и други западни държави пренебрегват това и оказват подкрепа на участниците в размириците, които застрашават сигурността на Иран, допълни говорителят.

Германската външна министърка Аналена Бербок призова за нови санкции срещу Иран след бруталното потушаване на антиправителствените демонстрации, последвали смъртта на Амини.

"Сега ще трябва да разговаряме много бързо в рамките на ЕС за последствията и за мен това включва санкции срещу отговорните лица", каза днес пред ДПА министърката.

"Опитът да се потушат мирни протести с причиняващо още повече жертви насилие не трябва да остава без отговор", каза Бербок и добави: "Правата на жените са критерий за състоянието на едно общество ..., ако жените не се чувстват в безопасност в една страна, никой не е в безопасност".

 
Министърката каза, че иранският посланик е бил извикан да даде обяснения в германското външно министерство.

Амини беше задържана от нравствената полиция и обявена за починала при неизяснени обстоятелства на 16 септември. Протестиращи излязоха по улиците на градове в цял Иран през последните девет дни. Властите спряха някои приложения в интернет, за да им попречат да комуникират помежду си.

В страната ще бъдат създадени специални съдилища за демонстранти, обяви ръководителят на съдебните власти в Техеран Али Алгаси Мехр, цитиран от  агенция "Тасним".

Хвърлена е бомба срещу посолството на Иран в Атина

От началото на протестите в Иран се съобщава за най-малко 41 жертви и повече от 1200 задържани демонстранти, посочва Франс прес.
БТА