Рамзан Кадиров обясни за акцията срещу банда в Чечня
Рамзан Кадиров обясни за акцията срещу банда в Чечня / Gulliver/Getty Images
Ръководителят на Чечня Рамзан Кадиров съобщи по Телеграм канала си за окончателната ликвидация на гангстерския ъндърграунд на територията на републиката. Той публикува съответното съобщение след унищожаването на групата на Аслан Бютукаев.

"С бандитския подземен свят в Чеченската република е приключено окончателно! Бойци от специалния полицейски полк на Министерството на вътрешните работи за Чеченската република, носещ името на първия президент на Чечня, герой на Русия Ахмат-Хаджи Кадиров, проведе успешна специална операция в покрайнините на село Катар-Юрт, чийто финал беше унищожаването на бандата на Аслан Бютукаев", описа Кадиров.

Според него специалната операция е била планирана отдавна и той лично е участвал в разработването на плана. Както отбеляза лидерът на Чечня, бандата успяла да избяга от преследване и въоръжени сблъсъци два пъти, но "трети път не успяха да избягат".

По време на операцията са убити и шестимата бойци. Идентифицирани са трима, включително лидерът на бандата. Всички членове на групата бяха във федералния списък за издирване.

Кадиров уточни, че руският президент Владимир Путин е бил наясно със специалната операция от самото начало, „той лично направи корекции и инструктира да се проведе операцията възможно най-професионално, без загуби сред персонала“.

Както се съобщава в Кремъл, след спецоперацията президентът се обадил на Кадиров, за да го поздрави. Путин също наредил да се представят всички участници в операцията за държавни награди.

Аслан Бютукаев беше смятан за лидер на гангстерския ъндърграунд в Русия след ликвидацията на Доку Умаров. Освен това той беше сред организаторите на терористичната атака на летище Домодедово през януари 2011 г. и беше отговорен за обучението на атентатори-самоубийци. 

Превод и редакция: DarikNews