Вълна от руски безпилотни самолети и ракетни удари по южното крайбрежие на Украйна повреди пристанищна и промишлена инфраструктура, съобщиха официални лица. Часове след като Москва отказа да удължи споразумението, позволяващо безопасен износ на зърно от региона, предаде АФП.

Шест ракети "Калибр", "изстреляни от водите на Черно море по Одеса", бяха унищожени от противовъздушната отбрана, се казва в изявление на южното командване на Украйна.

Двадесет и един произведени в Иран безпилотни летателни апарати с експлозиви "Шахед" също са били унищожени при "заход от морето в района на Одеса", се казва в съобщението.

"За съжаление, отломките от свалените ракети и взривната вълна от свалянето им повредиха съоръженията на пристанищната инфраструктура и няколко частни къщи", се допълва в съобщението.

Не се уточнява къде точно са се намирали съоръженията на пристанищната инфраструктура.

Москва съобщи за 28 свалени украински дрона над Крим

Един възрастен мъж е пострадал в дома си и му е оказана медицинска помощ.

В района на Одеса в Южна Украйна се намират морски терминали, които бяха ключови за изтеклото споразумение за износ на зърно между Москва и Киев.

Според местния губернатор Виталий Ким при нощната атака е пострадало "промишлено съоръжение" в южния пристанищен град Николаев.

Впоследствие е избухнал пожар, който е бил потушен, съобщи той в Telegram, като добави, че няма жертви.

Николаев е разположен на Черно море, на около 170 км от анексирания от Москва Крим.

Руските сили често го атакуват от началото на инвазията на Москва през февруари 2022 г.

Сергий Братчук, говорител на Одеския военен регион, по-рано съобщи, че в района е активирана противовъздушна отбрана.

Русия "атакува южната част на Украйна с бойни дронове", заяви в Телеграм ръководителят на военната администрация на Одеска област Олег Кипер.

Той предупреди жителите да останат в убежища.

Въздушна тревога беше обявена и в Николаев, Херсон, Запорожие, Донецк, Харков, Днепропетровск, Полтава, Кировоград и Черкаси. 
БГНЕС