/ iStock/Getty Images
Украинската полиция съобщи, че разследва документи и аудиозаписи от 2012 г. за планове за убийство на журналист, който впоследствие стана жертва на бомбен атентат в Киев през 2016 г., предаде Ройтерс.

Полицията разпространи изявление по случая в същия ден, в който онлайн изданието "ИЮ Обзървър" публикува запис, на който според медията беларуската служба за сигурност КГБ обсъжда през 2012 г. планове за убийство на разследващия журналист Павел Шеремет.

Украинската полиция даде малко подробности за аудиозаписите, които разследва, и не съобщи за заподозрени. Ако автентичността на публикуваните от "ИЮ Обзървър" записи бъде потвърдена, това ще засили подозренията, че беларуското КГБ е замесено в убийството на Шеремет, който бе критик на беларуското ръководство при управлението на президента Александър Лукашенко, отбелязва Ройтерс.

Беларуското КГБ не е отговорило на запитване за коментар. "ИЮ Обзървър" се е сдобил със записа от беларуски опозиционен активист. В него се обсъждат планове врагове на управлението на Лукашенко да бъдат убити с отрова или експлозиви.

Украинската полиция заяви, че се е сдобила със своите материали по случая чрез външното разузнаване на Украйна. Фрагменти от получената от полицията информация "са публикувани в интернет. Неизвестни лица обсъждат убийството на журналиста Павел Шеремет", заяви полицията.

След изборите през август в Беларус, които според опонентите на Лукашенко са били фалшифицирани, той предприе репресивни мерки срещу избухналите по този повод протести. Лукашенко отрича да е имало изборни измами.

Украинският президент Володимир Зеленски, който дойде на власт преди две години, обяви разследването на убийството на Шеремет за свой приоритет. В Украйна срещу трима заподозрени украински граждани се води дело във връзка с убийството, но властите не са установили кой го е поръчал. Заподозрените не се признават за виновни.

След като избяга от предполагаемо преследване в Беларус, Шеремет получи руско гражданство, но през 2014 г. се премести за постоянно в Украйна, защото не се чувстваше в безопасност в Москва.

Шеремет работеше за новинарския сайт "Украинска правда", чийто основател Георгий Гонгадзе също беше убит през 2000 г. Обезглавеното тяло на Гонгадзе беше намерено в гора край Киев.
БТА