/ БТА
Най-малко шестнадесет мирни жители, сред които и петнадесетгодишно момче, са ранени при руски въздушни удари през изминалата нощ срещу югоизточния украински град Запорожие, заявиха представители на местната власт, цитирани от Ройтерс.

Началникът на Запорожката областна военна администрация Иван Федоров написа в приложението "Телеграм", че Русия е нанесла най-малко седем въздушни удара по града и околностите му, причинявайки разрушения на тринадесет жилищни сгради, на учебни заведения, както и повреждайки автомобили, гаражи и частни сгради.

Спасителни екипи са евакуирали граждани от повредени сгради, обяви в "Телеграм" украинското Министерство на вътрешните работи. Ройтерс прави уговорката, че не може да провери информацията по независим път.

На този фон украинските военновъздушни сили обявиха днес, че Русия е изстреляла тази нощ две управляеми ракети и е насочила четири щурмови дрона към Украйна, информира Ройтерс. Три от дроновете са били свалени, написаха ВВС на Украйна в "Телеграм". Двете ракети и дронът, който не е бил прехванат, "не са достигнали зададените им цели благодарение на действията на противоракетната отбрана на украинските сили", се казва в изявлението.

Междувременно руското Министерство на външните работи, цитирано от Ройтерс, обяви, че украинската офанзива в руската Курска област е причинила смъртта на най-малко тридесет и един мирни жители по данни към 5 септември.

Ранените към споменатата дата са 256 души, добави ведомството.

Украйна осъществи на 6 август най-голямото настъпление, извършвано на руска територия от Втората световна война насам, посочва Ройтерс. Украински сухопътни части навлязоха през границата в западната руска Курска област, съпроводени от дронове и артилерийски огън, включително и от произведени в страни от Запада оръжейни системи, отбелязва агенцията.

Според информация от Москва около 131 000 мирни жители са се изселили оттогава от най-опасните райони в Курска област.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Иво Тасев/БТА