/ БТА
Украйна може да получи тайно разрешение за изстрелване на ракети срещу Русия през следващите седмици.

Обединеното кралство и САЩ се готвят да дадат зелена светлина, но искат да обявят официално това едва след изстрелването на първите ракети, пише британският в. „Таймс“, на когото се позовава украинската агенция УНИАН. Източници на изданието казаха, че САЩ искат първо да видят плана на украинския президент Володимир Зеленски как може да им помогне да оцелеят през зимните месеци на войната. Окончателното решение може да бъде одобрено на Общото събрание на ООН следващата седмица.

Въпреки това, както се казва в материала, в екипа на американския президент Джо Байдън има „нервност“, че тази стъпка може да навреди на предизборната кампания на Камала Харис. Зеленски от няколко месеца иска разрешение да използва ракети, за да удари дълбоко руска територия. Медиите пишат, че има предпазливост относно публикуването на тази стъпка предварително, като предупреждение към Русия.

Британският външен министър Дейвид Лами проведе разговори в Париж тази седмица с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, както и с външните министри на Франция, Германия и Италия. Съюзниците са работили за постигане на споразумение пред Общото събрание на ООН, казват журналисти. Британски дипломатически източници казаха на вестника, че искат да покажат, че НАТО "действа като едно" и да избегнат впечатлението, че Обединеното кралство и САЩ "доминират при вземането на решения".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС