Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / БГНЕС
Украинското външно министерство нарече изявленията на Русия за създаване на биологично оръжие в Украйна дезинформация и провокация, съобщи агенция УНИАН.

"След поредица от абсурдни изявления на руски официални лица за предполагаемото създаване на "мръсна" ядрена бомба в нашата държава, руската машина за дезинформация премина към темата за биологичните оръжия", се казва в изявлението на украинското МВнР.

Дипломатическото ведомство в Киев посочи, че украинското министерство на здравеопазването е опровергало информацията, разпространена от руските медии, за предполагаемото "спешно отстраняване на следите от военно-биологичната програма, която се финансира от министерството на отбраната на САЩ" и "унищожаване на особено опасни патогени".

Москва: Украйна е разработвала биологично оръжие с финансиране от САЩ

Украинското министерство на здравеопазването също така отбеляза, че на територията на страната няма американски лаборатории.

Предвид продължаващото въоръжено нахлуване на руските сили на украинска територия, украинското правителство полага всички усилия, за да осигури надеждна защита на всички лаборатории в териториите под негов контрол, заявиха от външното министерство в Киев.

Във връзка с това се допълва, че публичните изявления на Русия относно предполагаемото разработване на биологични оръжия в Украйна следва да се разглеждат като дезинформация и провокация.

Независимо от реакцията на Украйна, Русия продължава да твърди, че по време на военната си инвазия е получила достъп до документи, доказващи, че по време на специална операция в Украйна украински биологични лаборатории в близост до руската граница са разработвали компоненти за биологични оръжия. Това става ясно от казаното от говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Получената документация в момента се анализира щателно от специалисти от войските за радиационна, химическа и биологическа защита. Въпреки това още сега можем да заключим, че украинските биолаборатории в непосредствена близост до руска територия са били използвани за разработване на компоненти на биологични оръжия. Спешното унищожаване на особено опасни патогени на 24 февруари беше необходимо, за да се предотврати разкриването на нарушения на член I от Конвенцията за биологичните и токсичните оръжия от страна на Украйна и САЩ", заяви Захарова.
БТА