Украинският външен министър Дмитро Кулеба призова хората да не се поддават на "апокалиптични предсказания" за предстоящо руско нахлуване и каза, че неговата страна е силна и има безпрецедентна международна подкрепа, предаде Ройтерс.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подчерта миналата седмица, че Украйна не е потъващ "Титаник" и обвини Вашингтон и медиите в подхранване на паника, която тежи върху икономиката, а по улиците "няма танкове".

"Днес Украйна има силна армия, безпрецедентна международна подкрепа и вярата на украинците в тяхната държава", написа Кулеба в Twitter. "Врагът трябва да се страхува от нас, а не ние от него", посочи външният министър.

Двама високопоставени американски служители казаха вчера, че Русия може да е готова за пълномащабно нашествие в Украйна до средата на февруари, тъй като е разположила около 70 на сто от бойната сила, която смята, че ще й бъде нужна, и понастоящем изпраща допълнителни батальонни тактически групи към границата.

Съветникът по националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан каза, че Русия може да предприеме военни действия "всеки момент", но може все пак да избере дипломацията.

Различните столици имат различни сценарии, но Украйна е готова за всякакъв развой, отбеляза Кулеба.
БТА