Зеленски
Зеленски / БТА
Украинският президент Володимир Зеленски пристигна днес в Норвегия на необявено посещение, съобщи норвежкото правителство, чието изявление беше цитирано от Ройтерс и Франс прес.

Зеленски в САЩ: Украйна унищожава „ядрото“ на „Вагнер“ и няма да спре дотук

Лидери от всичките пет северни държави се очаква да се срещнат днес в Осло с украинския лидер. Петте северни страни са сред основните донори на Украйна в нейния конфликт срещу Русия, отбелязва АФП.

Зеленски и норвежкият министър-председател Юнас Гар Стьоре продедоха двустранна среща, след която дадоха пресконференция.

„Приветствам топло Володимир Зеленски с добре дошъл в Норвегия“, заяви Стьоре в началото на срещата с украинския лидер. „Норвегия ще продължи да подкрепя борбата на Украйна да се защити. Осигуряваме целенасочена, дългосрочна подкрепа, за да помогнем на Украйна в битката й за свобода и демокрация“ посочи Стьоре. „Усилията на Украйна са важни също и за защита на свободата и демокрацията и тук, в Норвегия“, добави премиерът Стьоре в началото на разговора им.

На общата пресконференция след това Зеленски заяви: „Днес вече разговаряхме и ще продължим да обсъждаме специфични неща, които могат да спасят  живота на хиляди украинци, както и да засилят натиска върху агресора“, заяви Зеленски пред журналисти, цитиран от Ройтерс.

Той припомни, че тази седмица Русия на два пъти е атакувала Киев с балистични ракети, които са били насочени към цивилна структура.
Стьоре съобщи, че страната му ще дари на Украйна 3 млрд. крони (около 273 милиона долара). Въпросните средства са част от пакет от помощ в размер на 75 милиарда крони, който бе обещан по-рано тази година от норвежкия парламент, като помощта ще бъде отпускана през следващите 5 години.

„Норвегия ще продължи да подкрепя усилията на Украйна да се защитава. Предоставяме целенасочена дългосрочна помощ, за да съдействаме на Украйна в борбата ѝ за свобода и демокрация“, подчерта норвежкият премиер.

„Усилията на Украйна са важни също и за защита на свободата и демокрацията и тук, в Норвегия“, добави премиерът Стьоре.
Петя Гергова/БТА