/ БТА
Украинският министър на отбраната, Рустем Умеров, съобщи, че министерството е разкрило незаконните дейности на десетина бизнесмени, които са присвоявали пари за сметка на въоръжените сили. Само за тази година са спасени 680 млн. лв. ( 16 милиарда гривни) в обществени поръчки, заедно със съдействието на силите на реда и агенциите за борба срещу корупцията. 

„Създадохме две отделни организации за възлагане на обществени поръчки: Държавният логистичен оператор и Агенцията за отбранителни поръчки. Проведохме задълбочено прочистване на системата на министерството на отбраната. В сътрудничеството със специализираните сили на реда и агенциите за борба с корупцията разкрихме десетина търговци, които се обогатяваха за сметка на въоръжените сили. Само тази година спасихме над 16 милиарда гривни в обществени поръчки. Създадохме верига в Държавния логистичен оператор, която позволява постоянно наблюдение на логистиката и доставките, следене на доставчиците и справяне с риска от корупция“, написа Умеров.

По-рано този месец Държавният логистичен оператор представи иновативна информационна система за направление на доставките за Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Новата система ще ускори четири пъти обработката на плащанията за доставчиците на продоволствие за ВСУ.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Виктор Турмаков/БТА