Обединеното кралство стана първата западна държава, която започна да ваксинира своите граждани срещу Covid-19, съобщи CNN. Това е препаратът, разработен от Pfizer и германската BioNTech, одобен преди по-малко от седмица във Великобритания.

Честта да бъде имунизирана първа се падна на 90-годишната Маргарет Кийнън, която получи първата от двете си дози в 6:31 ч. английско време в Университетската болница в Ковънтри.
  Кийнън, която навършва 91 години следващата седмица, заяви, че се чувства "привилегирована" да бъде първата ваксинирана. „Това е най-добрият предсрочен подарък за рождения ден, който бих могла да си пожелая, защото това означава, че най-накрая мога да се радвам да прекарам време със семейството и приятелите си през Новата година”, каза тя.

Пак в тази болница бе отбелязано и друго знаменателно събитие – първият мъж от Острова с имунизация се оказа Уилям Шекспир, по прякор Бил. 81-годишният пенсионер от Уорикшър спокойно разглеждаше произведение на внуците си, докато го ваксинираха.
 

Джордж Дайър стана един от първите хора в столицата Лондон, имунизиран в здравната служба на Кройдън, докато медицинската сестра Джоана Слоун беше първият човек в Северна Ирландия, който получи ваксината.

Логистичните предизвикателства при производството и разпространението на десетки милиони ваксини означават, че ваксинацията ще става постепенно, като на първо място ще бъдат най-уязвимите хора и здравните работници.

Превод и редакция: DarikNews