Мутациите му показват висока трансмисивност и резистентност към ваксини
Новооткрит вариант на коронавируса, разпространен в южната част на Африка, е най-обезпокоителният от всички варианти досега, обявиха британски здравни експерти. Според тях той има двойно по-голям брой мутации в сравнение с варианта Делта, като някои от заобикалят имунната защита.

Първи случай на новия опасен щам в Израел

Появилият се в Ботсвана нов щам на коронавируса съдържа 32 мутации. Много от тях показват висока трансмисивност и резистентност към ваксини. Вариантът има повече промени в шиповия протеин от всички други варианти на COVID-19. Южноафриканският национален институт по инфекциозни болести по-късно също потвърди, че новият щам е бил открит в Южна Африка, с 22 случая досега.

Първият случай на инфекция с новия щам извън Африка е вече факт. Той е открит в Израел при гражданин, завърнал се от Малави, обяви израелското министерство на здравеопазването.

Европейската комисия ще предложи на ЕС да затвори полетите до съюза от Африка във връзка с идентифицирането на новия опасен щам на COVID-19. Това съобщи ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен, цитирана от РИА.

„Европейската комисия ще предложи, в тясна координация със страните от Съюза, да се активира спешното спиране на полетите от южноафрикански регион във връзка с появата на опасен вариант B.1.1.529 там, предизвикващ безпокойство“, написа тя на Twitter.

Откриха нов и потенциално опасен вариант на коронавируса

Съобщението идва на фона на решението на Германия и Италия да спрат полетите от Южна Африка, за да спрат разпространението на новооткрития вариант. "Нашите учени изучават новия вариант B.1.1.529. Междувременно ще предприемем възможно най-голяма предпазливост“, се казва в изявлението на здравния министър на Италия Роберто Сперанца.

Междувременно стана ясно, че Лондон също забранява временно от петък на обяд самолетните полети от Република Южна Африка и пет други южноафрикански държави, а британците, завръщащи се от тези места, ще подлежат на карантина.

Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство заяви, че новият вариант, наричан засега B.1.1.529, има т.нар. шипчест протеин (пепломер протеин) - много различен от този на оригиналния коронавирус, на чиято основа са създадени ваксините срещу коронавирус.

Еврокомисар: Възможно е да има български вариант на коронавируса, защото много българи не са ваксинирани

Експерти са посъветвали британското правителство да предприеме бързи и превантивни мерки, в случай че бъдат потвърдени опасенията за въздействието на новия вариант, макар че може да отнеме седмици за събиране на цялата информация за него.

Забраната за полети обхваща Южна Африка, Лесото, Ботсвана, Зимбабве, Мозамбик, Намибия или Свазиленд.

Световната здравна организация (СЗО) свиква спешна среща в петък, за да обсъди щама, открит в Южна Африка. СЗО ще изпрати на място свои експерти.
РИА/БГНЕС/БТА